Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Budgetkalkyl för en bättre koll på din ekonomi

Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. 

Glad kvinna med en blå handuk om håret sitter hemma framför en dator
  1. Räkna ut din totala inkomst

    Det första steget i budgetplaneringen är att förstå vilka inkomster och utgifter du har varje månad. Lägg ihop alla inkomster så som lön (efter skatt), studiemedel eller a-kassa. Även eventuella bidrag som bostadsbidrag och barnbidrag ska räknas med. Sammanlagt blir detta din disponibla inkomst, det vill säga de pengar du har att röra dig med varje månad.

  2. Kategorisera dina utgifter

    Dela upp dina utgifter i nödvändiga och mindre nödvändiga kostnader. Nödvändiga utgifter är sådant som boendekostnader och mat. Dessa kostnader kan ibland vara svåra att dra ner på. Mindre nödvändiga kostnader kan i stället vara fika på stan eller olika streamingtjänster. ”Det handlar ofta om mer pengar än vad man tror”, säger Madelén. Bland dessa kan det finnas en del pengar att spara.

  3. Balansera din budget

    När du har fastställt dina inkomster och utgifter är det dags att kontrollera så att dina utgifter inte överskrider dina inkomster. Se över vilka kostnader du kanske kan minska på, om du behöver det. Får du pengar över är det en bra ide att spara en del av dessa.

Med hög inflation, höga räntor och allmänt högre prisnivåer är det viktigare än någonsin att ha koll på sin privatekonomi. Det gäller särskilt vikten av att ha en sparbuffert för att klara till exempel högre kostnader, oförutsedda utgifter och en period av arbetslöshet.

Men även om man vill lära sig mer om hur man kan hantera sin privatekonomi bättre kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Börja med att göra en budget, då kan alla, även de med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi.

Så gör du en budget

Det första steget när man gör en budget är att gå igenom sina inkomster och utgifter varje månad. Lägg ihop inkomst efter skatt (exempelvis lön, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag och barnbidrag) för att få fram den disponibla inkomsten, det vill säga de pengar du har att röra dig med varje månad.

Samla sedan utgifterna. Utgifter kan vara mer eller mindre nödvändiga. Försök att kategorisera dem för att lättare se vilka du eventuellt kan spara in på. Nödvändiga utgifter är exempelvis boende och mat, mindre nödvändiga utgifter kan till exempel vara fika på stan eller streamingtjänster du inte använder. ”Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror”.

Boende och mat är utgifter som det kan vara svåra att dra ner på. Men saker som prenumerationer, abonnemang och försäkringar är det bra att se över regelbundet, där kan det finnas pengar att spara. Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar du har på ett och samma ställe, det blir ofta billigare.

Buffert – viktigt för att klara oförutsedda händelser

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Du bör också gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring för att öka tryggheten.

Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert.

Budgetmall - verktyg för din budget

Inkomster och utgifter, kronor per månad. Nödvändiga levnadskostnader från Swedbanks och sparbankernas beräkningar (januari 2022). De motsvarar kostnaden för det som är nödvändigt, inte något genomsnitt på vad individer och hushåll lägger varje månad. Kostnaden för barn är den extra kostnad som tillkommer för varje barn i respektive ålder.

Utgifterna skiljer sig mellan individer och hushåll, samt utifrån var i landet man bor. Om individuell budget använd utgifter fördelat per individ.

Det går bra att kopiera in texten från tabellen här nedan i excel.

Gör din egen budget - ladda ner vår mall (excel)

"Med hög inflation, höga räntor och allmänt högre prisnivåer är det viktigare än någonsin att ha koll sin privatekonomi"

Ta kontroll över din ekonomi

Det finns både verktyg och knep för att få bättre koll på sin ekonomi. 

Kom ihåg ditt sparande

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Även bufferten bör du planera för i din budget om du har möjlighet, lägg undan en delsumma varje månad.

- Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert, säger Madelén.

Budgetmall - verktyg för din budget

Inkomster och utgifter, kronor per månad. Nödvändiga levnadskostnader från Swedbanks beräkningar (januari 2022). De motsvarar kostnaden för det som är nödvändigt, inte något genomsnitt på vad individer och hushåll lägger varje månad. Kostnaden för barn är den extra kostnad som tillkommer för varje barn i respektive ålder.

Utgifterna skiljer sig mellan individer och hushåll, samt utifrån var i landet man bor. Om individuell budget använd utgifter fördelat per individ.

Budgetmall – gör din egen budget (excel)

Förtydligande - Budgetmall

1) Kostnad för boende varierar mellan hushåll. Bor man i hyresrätt inkluderas månadsavgift och hushållsel. Bor man i bostadsrätt inkluderas månadsavgift, hushållsel och kostnad för lån. Bor man i småhus inkluderas kostnad för lån och driftskostnad (el, vatten och sophämtning). Inkludera gärna även avsättning för reparationer och underhåll i budgeten.

2) Kostnad för mat utifrån att all mat lagas hemma, innebär matlåda till jobbet i stället för utelunch. För barn i förskola och skola har avdrag gjorts för lunch.

3) Vi rekommenderar att man sparar 10 procent av sin lön efter skatt. Spara främst ihop till en buffert på runt två månadslöner efter skatt, samt spara till pension och annat långsiktigt. Därefter annat sparande.

4) Kostnad för bil inkluderar bensin, service/reparation, däck, försäkring, skatt, besiktning och garage/p-plats. Kostnad för lån och värdeminskning är inte inkluderad. Beräkningar utifrån en mindre/mellanstor bil från 2020 eller tidigare och som drar 0,5-0,6 liter per mil.

Andra läste också