Vinnare 2023

2023 års kulturpris går till Ulf Bertilsson, journalist och författare som under hösten 2023 har fått stor uppmärksamhet för sin dokumentär Nille på Ringsö.

Motiveringen lyder: "Med hängivenhet, uthållighet och ett stort mått av respekt har årets vinnare av Sörmlands Sparbanks kulturpris skapat ett unikt tidsdokument om ett annorlunda sätt att leva. Idén föddes för över 30 år sedan och i år landade berättelsen på filmduken – inför fullsatta biosalonger.

Genom att dela denna viktiga historia om ekologisk hållbarhet och naturvård har vår vinnare inte bara skapat en film, utan också ett kraftfullt verktyg för att påverka och motivera andra att följa sina drömmar.

Årets vinnare får priset för sin berörande berättelse om Nille Kjellbergs unika livsstil på Ringsö i den sörmländska skärgården, men också för sin mångåriga kulturella gärning i Sörmland."

Vinnare 2022

2022 års kulturpris går till Johan Bergvall, dansare och social entreprenör som lär ut dancehall och sprider dansglädje i Oxelösund och Nyköping med omnejd. I november kammade Johan och hans unga Oxelösundsgrupp dessutom hem guldmedaljen i Streetstar DanceSchool Challenge 2022, New Talent 8–13 år.

Motiveringen lyder: ”Vi på Sörmlands Sparbank tycker att kultur är viktigt! Kulturen är en plats där alla får vara sig själva på riktigt. Vi ser dansen i Nyköping/Oxelösund som en sådan plats. Alla får vara med och alla får uttrycka sig. Nu är vi dessutom bäst i hela Norden och det är vi stolta över. Inget av det här hade varit möjligt utan genuin drivkraft och passion från en person. 2022 års kulturpris går till Johan Bergvall!”

Läs mer om Johan Bergvall och dans Oxelösund Nyköping på: dansoxnyk.se

Vinnare 2021

2021 års kulturpris tilldelas Fred Sjöberg, kulturskolechef i Vingåkers kommun, med motiveringen: ”Med inspiration från hela världen, tar Vingåker klivet ut i den. För att sprida kulturen och skapa engagemang, med nyfikna ungdomar hos skickliga lärare, krävs en skicklig dirigent. Resultatet märks i det ökade intresset! Kan man verkligen göra medicinsk vetenskap med konstnärliga uttryck? Kan man verkligen få en tv-sänd julkonsert till Vingåker? Från fräna frön till fullvuxen blåsorkester, kulturen i Vingåker spirar! Kultur är inte livsviktigt – det är mycket viktigare än så! Sörmlands Sparbanks Kulturpris 2021 går till Fred Sjöberg!”

Vinnare 2020

2020 delades kulturpriset ut till Ewa Westin, regissör och skådespelare vid Teater Sörmland, med motiveringen: "Kultur för alla! Så skulle man med några få ord kunna sammanfatta denna persons kulturgärning. Som skådespelare, regissör och verksamhetsansvarig har årets pristagare under decennier gett oss musik och teater framför allt från Teater Sörmland i Nyköping. Med ett starkt intresse för en levande landsbygd och kultur även utanför stadskärnorna har hen dessutom fått liv i en hembygdsgård med högläsning, musik, teater och ett traditionsenligt midsommarfirande. Kultur för alla – oavsett ålder och oavsett var du bor! Det gångna året har varit utmanande på många sätt, men the show must go on. Tack för de smittskyddsäkrade gästabudsföreställningarna som för så många av oss varit räddningen detta tuffa kulturår. Sörmlands Sparbanks kulturpris 2020 går till en kulturkvinna av högsta rang – Ewa Westin, regissör och skådespelare vid Teater Sörmland!"

Vinnare 2019

2019 var det Kolhusteatern som tilldelades priset, med motiveringen: "Under mer än två decennier har amatörteaterföreningen, inrymd i det gamla järnbrukets kolhus, engagerat ett stort antal barn och ungdomar från trakten. Musikaler och musikteaterföreställningar drar fulla hus. Barn och ungdomar får under intensiva sommarlovsveckor uppleva gemenskap, meningsfull sysselsättning och möjlighet att utvecklas konstnärligt och vid sidan av scen. Kolhusteatern förenar människor över generationsgränserna och är en stor del i brukets och ortens nya identitet. En kulturgärning som heter duga!"

Vinnare 2018

Kulturpriset delades ut första gången sommaren 2018 till författaren Kerstin Ekman, som bland annat skrivit romansviten Kvinnorna och staden. Juryns motivering: ”För en författargärning som för alltid levandegjort Sörmlands historia och kvinnornas drivande roll i framväxten av Katrineholm. För en unik förmåga att skildra enskilda individers levnadsöden på ett sätt som slår an en sträng av identifikation och hågkomst hos var och en av oss.”