– Vi är väldigt stolta över det här intitiativet. Vi vill att alla elever ska känna sig trygga och inte behöva oroa sig om mensen kommer oväntat eller om man har glömt att ta med sig skydd till skolan, säger Emelie Kåbring som jobbar med Sörmlands Sparbanks samhällsengagemang.

Tre års förbrukning

Beslutet fattades under våren och inför höstterminen 2023 erbjöds samtliga grundskolor med elever i åk 4–9 och alla gymnasier i Nyköpings, Katrineholms, Oxelösunds, Flens och Vingåkers kommuner gratis installation av automat för mensskydd. Dessutom får skolorna tre års förbrukning av tamponger och bindor.

Som samarbetspartner valdes RedLocker.

– För oss på RedLocker är samarbetet med Sörmlands Sparbank ett stort steg mot vårt mål att alla Sveriges skolverksamheter ska tillhandahålla fria mensskydd före år 2024. I grund och botten handlar det om att skolorna måste ge förutsättningar för alla att kunna verka i skolan på lika villkor och därigenom få tillgång till likvärdig utbildning, säger Liza Eriksson som är grundare och vd på RedLocker.

I stort sett alla skolor i de fem kommunerna där Sörmlands Sparbank verkar tackade ja till erbjudandet och i samband med skolstarten monterades automater upp på 72 skolor.

Idrottsföreningar

Sörmlands Sparbank erbjuder också gratis mensskydd till idrottsföreningar i Katrineholms, Flens, Oxelösunds, Vingåkers och Nyköpings kommuner! Gratis och lättillgängliga mensskydd under idrottsutövande blir allt vanligare och viktigare. Vi tycker att det borde vara en självklarhet och en rättighet. Det handlar också om jämställdhet och att krossa tabun kring mens. Nu går Sparbanken Sörmland vidare i ett unikt projekt för att ungdomar i verksamhetsområdets fem kommuner ska känna sig trygga om mensen kommer oväntat eller om man har glömt att ta med sig skydd. Det finns ett stort antal föreningar i vårt verksamhetsområde, alla omfattas av projektet och har därmed möjlighet att få tillgång till gratis mensskydd via RedLocker. 

Sparbanksidén

Eftersom Sörmlands Sparbank är en sparbank finns inga aktieägare som kräver utdelning. I stället går vinsten till lokalsamhället och bygden där banken verkar. Bara det senaste året har cirka 114 olika projekt och initiativ beviljats bidrag. Totalt handlar det om runt 4 miljoner kronor, som banken årligen bidrar med för att göra Sörmland till en ännu bättre plats att leva

Tillsammans med våra kunder gör vi vår del av Sörmland ännu bättre!