– Vi längtar och är förväntansfulla, säger Åke Jansson, som är ordförande i Oxelökören, när Sparbankens utsända träffar kören när bara några få repetitioner återstår.

Hösten 2022 kunde föreställningen äntligen bli verklighet, efter att ha skjutits upp i över två år på grund av pandemin.

Åke Jansson berättar att föreställningen egentligen skapades för att genomföras när Oxelösunds kommun firade 50-årsjubileum. Repertoaren består av en hel del kända melodier med omskrivna texter med Oxelösundstema.

– Det är mycket anspelning på det som är utmärkande för Oxelösund; havet, skärgården och järnverket.

Med föreställningen vill de stärka den lokala stoltheten och berätta historien om Oxelösund med musik och glädje.

Kören repeterar i D-skolans matsal, skratt och sång  fyller lokalen när körledare Maria Gunnemyr påkallar gruppens uppmärksamhet. Hon höjer armarna mot skyn och tar ton, och kören följer efter.

Oxelökören består av ett fyrtiotal sångglada vuxna i varierande åldrar. Kristina Nilsson Sandström är den som varit med längst.

– Jag började redan 1986, det är så trevligt, säger hon glatt och kramar om vännen Gunilla Helgesson som började något senare.

De ser båda fram emot föreställningen. Men trots körens längtan efter att göra föreställningen var det aldrig självklart.

– Vi var länge tveksamma till om vi skulle klara en förlust, kostnaderna med en föreställning är ofta stora och intäkterna osäkra. De största posterna är körledaren, sedan tillkommer kostnader för hyra av lokal och administration med mera, säger föreningens kassör Jan Hellman.

Betyder stöttningen mycket för er?

– I allra högsta grad, jag tror det hade varit kört annars. Så vi är oerhört tacksamma till bland annat Sörmlands Sparbank som sponsrar oss.